03:16 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1723
  Pratite nas

  Šef diplomatije Nikola Selaković izjavio je večeras da će Vlada Srbije koliko sutra razmatrati odluku o smeni ambasadora Nikole Zurovca koji je hitno iz Varšave pozvan na konsultacije zbog peticije u vezi sa kojom se nije konsultovao sa Ministarstvom.

  "Danas je trebalo da budem u Poljskoj, dogovarali smo ozbiljnu posetu, ali dan uoči toga zvaničnici su počeli da otkazuju sastanke kad smo saznali da je glavni razlog naš ambasador", rekao je Selaković i naglasio da se svugde u svetu to što učini ambasador smatra kao čin iza kojeg stoji država, preneo je Tanjug.

  Ministar kaže da je njegov potez da ambasador bude pozvan na konsultacije, a da o smeni odlučuje vlada. On je naglasio da odluka koju je doneo nema veze sa sadržajem peticije i bila bi u svakom slučaju ista, jer se, kaže, ambasador nije konsultovao, "a u diplomatiji svaka reč obavezuje".

  Dodao je da je ambasador trebalo između ostalog i da zna kakav je stav naroda Poljske o LGBT pitanjima.

  Poseta Varšavi, kako je naveo, nije otkazana već je odložena i već je od poljskih kolega dobio nove datume.

  "Poljska je za nas izuzetno važna", rekao je Selaković za Kurir TV i dodao da je to zemlja čija je ekonomija na šestom mestu u Evropi, čiji je glas bitan za Srbiju i u Unesku i kada brani svetinje na KiM.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga