03:41 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 2525
  Pratite nas

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković prisustvovali su danas na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ manifestaciji „Trag u beskraju“ kojom je svoj radni vek u našem Ratnom vazduhoplovstvu simbolično završio legendarni lovac MiG-21.

  Punih 58 godina naši piloti čuvali su nebo uz pomoć ovog sjajnog aviona koji je u periodu od 1962. do 1986. u ukupno 261 primerku nabavljen iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Reč je o nadzvučnom avionu druge generacije, nosiocu više vazduhoplovnih rekorda, koji je proizveden u najvećem broju primeraka u istoriji vazduhoplovstva – ukupno 11.496 komada u 32 verzije. Korišćen je tokom šest decenija na četiri kontinenta u ratnim vazduhoplovstvima više od 60 država, a u mnogima se upotrebljava i danas.

  Svečani ispraćaj legendarnog lovca MiG-21
  Ministarstvo odbrane - Jovo Mamula
  Legendarni avion MiG-21 simbolično je pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom u čast dugogodišnje službe u našoj vojnoj avijaciji.

  Potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik za operacije komandanta 204. vazduhoplovne brigade, koji je mnogo godina proveo u kokpitu MiGa-21, podsetio je da je priča „dvadesetjedinice“ neraskidivo vezana sa batajničkim aerodromom jer je svaki primerak koji je ikada stigao u našu vojnu avijaciju poleteo i sleteo sa te piste.

  Legendarni avion MiG-21 simbolično je pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom u čast dugogodišnje službe u našoj vojnoj avijaciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, MiG 21
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga