12:53 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3390
  Pratite nas

  Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera zemalja u svetu u kojem se žali na odluku organizacije „Evropa nostra“ da kosovski pravoslavni manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je „neosnovanom i krajnje politički motivisanom“.

  U pismu u koje je portal Kosovo onlajn imao uvid, Kurti tvrdi da je manastir Visoki Dečani, kao i celokupno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u „izvanredno dobrom stanju“, prenosi Tanjug.

  On je u pismu upućenom pored ostalih i premijerki Srbije Ani Brnabić i premijerima zemalja u regionu, ocenio da su „napori da se konstruiše narativ navodno ugroženih pravoslavnih crkava dobli na zamahu, ovog puta preko građanskog društva i profesionalnih platformi“.

  Tvrdi da je proces od trenutka nominacije do proglašenja konačnog spiska obeležilo više protivrečnosti i da su vlasti u Prištini pozvale predstavnike organizacije „Evropa nostra“ da posete Kosovo, jer, prema njihovim saznanjima, oni „nisu videli lično u kakvom je stanju pomenuti spomenik kao i da se nisu konsultovali sa zajednicom, stručnjacima, organizacijama, institucijama niti drugim relevantnim činiocima“.

  „Čvrsto verujemo da će, nakon provere činjeničnog stanja na terenu, ova netačna odluka biti ukinuta i da će „Evropa nostra“ preduzeti dodatne korake da ispravi štetu koju je nanela ugledu Kosova“, poručuje Kurti u pismu liderima zemalja Evrope i sveta.

  Kako kaže, želja mu je da pismom potvrdi odlučnu posvećenost Vlade Kosova da „zaštiti celokupno kulturno nasleđe Kosova“. U pismu uverava svetske lidere u „sistematsku opredeljenost Prištine da marljivo sprovodi ustavne i zakonske garancije za zaštitu kulturnog nasleđa manjinskih zajednica“.

  Ističe i „svakodnevni rad u pružanju punog obezbeđenja pravoslavnim crkvama i manastirima na Kosovu“.

  „Nakon proglašenja nezavisnosti, Vlada Kosova odobrila je sve sve ustavne, zakonske, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih manjinskih zajednica u našoj zemlji. Te garancije proističu iz dugog međunarodnog procesa za određivanje statusa Kosova i zasnivaju se na najnaprednijim međunarodnim koncencijama i praksi“, navodi Kurti.

  Prema njegovim rečima, „kroz jedinstven pristup, sa ustavnim i zakonskim odredbama koje obuhvataju afirmativne mere, Kosovo je izgradilo i sada sprovodi okvir za garantovanje i zaštitu kulturnih prava srpske zajednice“.

  Dodaje i da je tzv. Kosovo „bezbedna zemlja“ i da podaci iz izveštaja lokalnih i međunarodnih institucija „pokazuju da je jedno od najbezbednijih i najmirnijih mesta u Evropi“.

  Prethodno su Kurti, kosovska predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Gljak Konjufca zatražili od Uneska da se četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije spomenici „u opasnosti“, da se promeni naziv zemlje porekla gde su ovi spomenici zavedeni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pismo, Visoki Dečani, manastiri, Aljbin Kurti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga