18:34 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite najnovija je agresivna kampanja Prištine, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  U toj kampanji, predstavnici Prištine žele da predstave tzv. Kosovo kao oazu mira i da navodnu brigu o srpskom kulturnom blagu na tom prostoru, preuzmu na sebe, naveo je Petković.

  On je za Jutarnji dnevnik RTS-a rekao da se radi o potpuno licemernom načinu delovanja Prištine i obmani, pre svega, međunarodne zajednice, jer je, podseća, od 1999. godine spaljeno i uništeno više od 135 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

  „Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica treba da ostanu na listi ugrožene svetske kulturne baštine, čije skidanje sa liste traži Aljbin Kurti“, naveo je Petković.

  Ističe da Priština nije u mogućnosti da sprovede sopstvene odluke, podsećajući da je prošlo pet godina od kada je tzv. Ustavni sud Kosova doneo odluku da se 24 hektara zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani vrate, što nije sprovedeno.

  „Određeni moćnici to ne žele, a onog trenutka kada bi Kfor otišao, Visoki Dečani bi bili sravnjeni sa zemljom“, ocenio je Petković.

  Kaže i da Kurti nigde ne spominje poreklo, tačnije ko je vlasnik srpske kulturne baštine, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, već da crkve i manastire isključivo vidi u kontekstu albanske istorije.

  „Njegov pravi cilj nije da se zaštite srpske crkve i manastiri, nego da se predstave kao albansko ili tzv. kosovarsko kulturno nasleđe, jer im je potreban identitet, bez koga ne mogu da zaokruže tzv. kosovsku nezavisnost“, poručio je Petković.

  Petković kaže da Priština nastoji da na sve načine oteža nastavak dijaloga, jer joj odgovara da ne razgovara.

  „Videli smo više puta da su otkazivali sastanke u Briselu. Mi smo spremni da razgovaramo, jer je jasno da sva sporna vekovna pitanja možemo da rešavamo samo za pregovaračkim stolom, dijalogom i kompromisnim rešenjem“, ističe Petković.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Kosovo, Petar Petković, manastiri, Crkve, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga