04:26 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  12924
  Pratite nas

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova, rekao da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida 19 zbog budućih generacija.

  Ministar Lončar je rekao da će u Radnoj grupi biti predstavnici iz bolnica, iz lokalnih samouprava i oni koji se bave statistikom.

  "Rekli smo da kada se stvore uslovi da ćemo oformiti tim koji će se baviti analizom smrtnih slučajeva od kovida 19. Jedini način da se pouzdano zna da li je neko preminuo od korone je obdukcija, ali ona nije smela da se radi po preporuci ZSO na takvim pacijentima. Iz tog razloga smo oformili ovu radnu grupu", naveo je Lončar.

  Prema njegovim rečima, to radimo zbog budućih pandemija da nove generacije mogu da izvuku poruki. 

  "U toj analizi biće obuhvaćeni i ljudi koji su umrli, a nisu bili u bolnici. Analiziraćemo potvrde o smrti, pa će se videti da li je iz porodice umrlog neko bio u dodiru sa kovidom", naglasio je za RTS Lončar.

  On je dodao da u potvrdi o smrti piše sve.

  Kaže da će se uzimati sve u obzir i da ništa neće da se krije.

  "Želimo da izađemo sa podacima transparentno. Hoćemo da vidimo tačno šta se dešavalo", naglasio je Lončar.

  Ministar je rekao da je potrebno minimum par nedelja za rezultate i zamolio sve za strpljenje kako bi se nakon analize izašlo sa brojkama.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, Zlatibor Lončar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga