06:42 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  42170
  Pratite nas

  Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.

  Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, oko čega nije još dobio odgovor.

  O tom pismu informaciju je pružio ministar kulture Hajrula Čeku, koji je pismo objavio na društvenim mrežama, prenosi Kosovo onlajn.

  „Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu“, napisao je Kurti.
  On je istakao da su „kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

  „Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, poručio je Kurti.

  On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo „direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  pismo, Aljbin Kurti, Sava Janjić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga