00:18 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1997
  Pratite nas

  Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

  „On je podneo ostavku u nameri da se provuče Kristijan Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom“, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom „Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH“ uključivši se u raspravu.

  On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zameniku visokog predstavnika, već da je to veštački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prenosi Tanjug.

  „Već juče sam imao naznaku, pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska“, istakao je Dodik.

  On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savet za implementaciju mira nešto usaglasio i predao Savetu bezbednosti.

  „Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savet bezbednosti, a kaže se da usaglašen predlog utvrđuje Savet bezbednosti“, rekao je Dodik i dodao da će se videti šta će biti na Savetu bezbednosti i da Srpska ima neka uveravanja.

  Prema njegovim rečima, to blefiranje ide dalje, i verovatno međunarodna zajednica želi da razbije lokalni politički ambijent i opoziciju stavi na svoju stranu.

  „I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinuitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana“, rekao je Dodik.

  On je istakao da je Republika Srpska strana, ali da „oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promene Ustav“.

  „Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština“, rekao je Dodik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Valentin Incko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga