00:42 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  42769
  Pratite nas

  Od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića sam zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita crnogorsko–primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, izjavio je episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

  “Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, rekao je za IN4S vladika Joanikije

  Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se juče u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem nakon čega je saopštio da je sa Njegovom Svetošću ostao u dogovoru da se usaglasi termin potpisivanja temeljnog ugovora.

  "Radujem se izboru novog Mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku veru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija", dodaje s eu saopštenju Krivokapića.

  Pre toga je SPC saopštila da su patrijarh i prisutni arhijereji izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda. 

  "Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.
  Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije", saopštila je SPC.

  Krivokapić je u Beogradu, kako je rekao, preneo dve ključne poruke članovima Sinoda,  da je volja naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore potpiše na Cetinju 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija.


  U emisiji Svet sa Sputnjikom bavili smo se, između ostaog, i Temeljnim ugovorom između SPC i Crne Gore:

  Pročitajte još:

  ► Patrijarh iznenađen i zabrinut za SPC u Crnoj Gori: Saopštenje Crkve posle posete Krivokapića

  Posle sastanka sa Patrijarhom oglasio se i premijer Krivokapić 

  Tagovi:
  Crna Gora, Vladika Joanikije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga