01:01 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1975
  Pratite nas

  Arhijereji, članovi Sabora bilo koje crkve, u ovom slučaju SPC, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja i pritisaka, već isključivo po svom rasuđivanju, saopštila je sinoć Informativna služba SPC.

  "U javnosti je, kao posledica medijske kampanje instruirane poslednjih nedelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa verni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim telima i organima", saopšteno je iz SPC. 

  U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi da je odgovor na ova pitanja jasan i jednostavan, zasnovan je na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne Srpske Pravoslavne Crkve. 

  Kako se navodi, verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve, zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej.

  "Arhijereji, članovi Sabora neke pomesne Crkve, u ovom slučaju Srpske Pravoslavne Crkve, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo pod svom rasuđivanju vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro na ovom i onomo svetu tog vernog naroda. Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja", navodi se u saopštenju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sabor Srpske pravoslavne crkve, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga