00:41 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 904
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji poručili su, nakon sastanaka održanih u Guijangu, da je zajednička borba protiv virusa korona otvorila još jedno poglavlje dobre saradnje u sveobuhvatnim strateškim odnosima i čeličnom prijateljstvu dve zemlje. Vang je istakao da je Srbija Kini čelični prijatelj u Evropi.

  Kineski ministar je rekao da Kina nastavlja da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama, po pitanju integriteta i suvereniteta naše zemlje.

  Prema njegovim rečima, tradicionalno dobri odnosi dve zemlje podignuti su na veći nivo zbog odličnih prijateljskih odnosa dva predsednika — Aleksandra Vučića i Si Đinpinga i njihovog međusobnog poštovanja i uvažavanja.

  „Kinezi i Srbi su herojski narodi, koji se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i rame uz rame stoje braneći pravdu i prijateljstvo“, kazao je Vang i dodao da dve zemlje čvrsto brane međunarodno pravo.

  Kao zaključke sa sastanka, on je istakao da su dogovorili da će nastaviti da se podržavaju u međunarodnim institucijama, kao i da će unaprediti saradnju u infrastrukturi, industriji, ekonomiji i drugim oblastima.

  ​Ministar Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se govori o odnosima dve zemlje, koje dele strateško partnerstvo i koje su ponosne na čelično prijateljstvo. Kako je naveo, odnosi predsednika dve države su glavni podstrekač sve boljim odnosima.

  „Naše prijateljstvo je tradicionalno, a danas je na najvećem mogućem nivou“, ocenio je ministar.

  ​Selaković ističe da je Srbija ponosna što ima podršku Kine u međunarodnim organizacijama i to ne samo u Ujedinjenim nacijama, već i u Interpolu i Unesku u vezi svih problema koje ima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

  „Vaša podrška je nešto što čini da naša komplikovana situacija bude manje komplikovana, da izdržimo sve pritiske koje imamo“, naglasio je Selaković.

  Na sastanku, ministri su razgovarali o bilateralnoj saradnji, borbi protiv virusa korona, ekonomskoj saradnji, podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, infrastrukturnim projektima koji su realizovani u Srbiji uz pomoć kineskih partnera, ali i o poseti predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, preneo je Tanjug.

  Srbija i Kina će zajedno proizvoditi vakcinu

  Šef kineske diplomatije je naveo da će Kina nastaviti zajedno sa Srbijom da se bori protiv virusa korona, a jedan od načina će biti i priključivanje naše zemlje u proizvodnju vakcina.

  „Nastavićemo saradnju u borbi protiv virusa korona, naša zajednička borba se nastavlja, Srbija će nam se priključiti u proizvodnji vakcina, za početak će se puniti ampule i radićemo na ponovnom otvaranju ekonomija“, kazao je Vang.

  Vang rekao da su dve zemlje od početka solidarne u borbi protiv virusa korona.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nikola Selaković, Kina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga