11:02 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 464
  Pratite nas

  U jeku napada na pravoslavne svetinje i srpski narod na Kosovu i Metohiji, kada svako razuman očekuje da će nadležne institucije reagovati i zaustaviti ove vandalske činove, mi svedočimo novom talasu opasnih incidenata, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  Najnoviji napad, kako je navedeno, desio se u blizini manastira Draganac, u opštini Novo Brdo, gde su nepoznati počinioci polomili tablu sa putokazom za ovu svetinju.

  Tabla sa natpisom manastira Draganac se već više puta do sada našla na meti vandala, a za taj divljački čin niko nije odgovarao.

  "U trenutku kada predstavnici privremenih institucija u Prištini navodno sprovode akcije u cilju očuvanja srpske kulturne baštine i pišu pisma međunarodnim institucijama da skinu sa liste ugroženih spomenika kulture manastire Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije, mi brojimo nove napade", ukazala je Kancelarija za KiM.

  Kancelarija podseća da je samo od početka ove godine ukupno 13 crkava i manastira bilo na meti napada albanskih ekstremista.

  "Paralelno sa ovim slučajem, u Đakovici su osvanuli plakati sa fotografijama Srba kojima se crta meta na čelo i koji se bez ijednog dokaza optužuju za navodne ratne zločine i time zastrašuju potencijalni povratnici i interno raseljeni da se vrate na svoja vekovna ognjišta", navodi se u saopštenju.

  Licemerno je, naglašava se, što albanske vlasti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da predstave svoju politiku kao politiku mira, solidarnosti, verske i nacionalne tolerancije u očima svetske javnosti, a realan život na terenu ih svakodnevno demantuje.

  "Činjenice govore da su srpski narod i pravoslavni hramovi na Kosmetu izloženi konstantnom nasilju, nepravdi i pritiscima", zaključila je Kancelarija za KiM, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga