10:40 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1127
  Pratite nas

  Evropski parlament i Savet EU postigli su politički dogovor o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA 3), sa ukupnim budžetom od 14,162 milijarde evra za Zapadni Balkan i Tursku, za period 2021-2027. godina.

  U pitanju je instrument koji podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate na njihovom putu reformi i ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Uniji.

  "Ovaj dugo očekivani sporazum o našoj ambicioznoj finansijskoj pomoći predstavlja pozitivan, dobrodošao i snažan signal za Zapadni Balkan i Tursku. Dogovoreni paket predstavlja solidnu investiciju u budućnost regiona, a podržava sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa standardima EU i postepeno usklađivanje sa njenim pravilima i politikama", rekao je danas komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  U Briselu navode da će se IPA 3 u narednom sedmogodišnjem periodu pružati podršku Albaniji, Bosni i Hercegovini, tzv. Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj i to retroaktivno od 1. januara 2021.

  Ističe se da će se njegovo programiranje zasniva na "tematskim prioritetima", a ne, kao do sada, na nacionalnim okvirima zemalja koje su u pitanju.

  "To će omogućiti nagrađivanje učinka i napretka ka ključnim prioritetima i povećanu fleksibilnost u odgovoru na nove potrebe partnera na njihovom putu ka pristupanju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

  U Komisiji kažu da će IPA 3 biti fokusirana na ”strateško i dinamično” raspoređivanjem pomoći, stavljajući među prioritete vladavinu prava i poštovanje osnovnih vrednosti, jačanje demokratskih institucija i reforme javne uprave, promovisanje ekonomskog upravljanja i reforme ka konkurentnosti.

  Iz okvira IPA 3 finansiraće se i evropski Ekonomsko-investicioni paket za oporavak Zapadnog Balkana, a biće osigurana i koherentnost i komplementarnost između IPA 3 i novog, skoro 80 milijardi evra vrednog Instrumenta za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju.

  Danas postignuti politički sporazum Evropskog parlamenta i Saveta EU, koji se zasniva na predlogu Evropske komisije, sada će biti preveden u zakonski tekst, pre nego što EU pokrenu postupak formalno usvajanje IPA 3.

  Usvajanje instrumenta očekuje se na jesen, navode u Briselu, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  Balkan, EU, Oliver Varhelji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga