06:40 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1104
  Pratite nas

  Predsednik organizacije „Evropa nostra“ Herman Parcinger i predsednica organizacije „Budućnost za versko nasleđe“ Pilar Bahamonde odgovorili su na pismo dvoje kosovskih ministara koji su kritikovali što su te dve organizacije stavile manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

  Kosovski ministri spoljnih poslova i kulture Donika Gervale Švarc i Hajrulau Čeku reagovali su na taj potez dve organizacije, a u njihovom pismu navedeno je da je takva odluka nepravedna i da je doneta pod političkim uticajem. 

  U odgovoru Parcingera i Bahamonde se navodi da je upis obavljen na osnovu dokumentacije, koju je pažljivo i uz najviše standarde koje zahteva Program 7 najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021, pripremila organizacija „Budućnost za versko nasleđe“, kao i da sam upis nije kraj procesa, već da označava početak konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, prenosi prištinski sajt "Reporteri".

  "Kao rezultat priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju sa adekvatnijim preporukama, što je akcija koja bi na kraju trebalo da dovede do uklanjanja rizika sa kojim se suočava određeno mesto nasleđa i posledično do uklanjanja mesta sa naše liste top ugroženih. Ovaj metod je primenjen na svim veb lokacijama koje su upisane na našu listu", navodi se u odgovoru, a prenosi "Kosovo onlajn".

  Navodi se i da je program pokrenut 2013. godine i da su izabrana 43 mesta ugroženog nasleđa u 26 evropskih zemalja, a da se jednom godišnje objavljuje lista sa sedam najugroženijih lokacija.

  U odgovoru se navodi i da „Evropa nostra“ deluje u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke u pronalaženju održivih rešenja tj. omogućavanju konstruktivnog dijaloga između svih relevantnih aktera, uključujući vlasti i civilno društvo. 

  "Naša misija je da sačuvamo integritet i autentičnost odabranih mesta za dobrobit društva u celini“, navodi „Evropa nostra“.

  U pismu potvrđuju dolazak njihovih stručnjaka na Kosovo i Metohiju na jesen u zavisnosti od epidemiološke situacije, a navodi se i da će pre dolaska u junu održati onlajn sastanak na kojem će razgovarati o detaljima.

  „Zahvaljujemo na uveravanjima o posvećenosti vaše vlade u očuvanju kulturnog nasleđa i radujemo se uključivanju u otvoren i konstruktivan dijalog za naše dobro“, kaže se između ostalog u pismu.

  Tagovi:
  Visoki Dečani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga