11:03 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1635
  Pratite nas

  Mađarski poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli potvrdio je postojanje novog nezvaničnog dokumenta, takozvanog „non pejpera“ koji su sačinile zemlje Višegradske grupe i Austrija, a kojim se traži uključivanje zemlja Zapadnog Balkana u razgovore o budućnosti EU.

  „Iz ovog „non-pejpera“ i cele inicijative apsolutno je jasno koliko je Mađarskoj, a i ostalim zemljama Višegradske četvorke i Austriji važno proširenje prema Zapadnom Balkanu“, kazao je Deli za Tanjug.

  On navodi da je cilj dokumenta namenjenog EU institucijama strateško uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u procese koji će uticati na budućnost EU, kao što je Konferencija o budućnosti Evrope i to u svih pet tematskih oblasti.

  „Lično mislim da bi to bilo izuzetno važno i to bi bila izuzetno dobra poruka za građane regiona, jer bi nalik građanima zemalja članica EU mogli da kažu svoje mišljenje i bili bi već sada aktivno uključeni u kreiranje pravca razvoja budućnost EU“, kaže Deli.

  Diplomatski izvori su ranije naveli da je u Brisel, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje EU Olivera Varhejija poslat nezvanični dokument koji su sačini ministri spoljnih poslova Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.

  Za razliku od prethodnih „non pejpera“ koji su predlagali izmene granica u regionu i rešavanje otvorenih pitanja, ovaj dokument podržava bržu i veću integraciju regiona u EU.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, Evropska unija, non pejper
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga