11:39 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 183
  Pratite nas

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sastanak u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

  Brnabićeva je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je “neko drugi” razgovor prebacivao na teren politike.

  “Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna”, rekla je Brnabić.

  Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

  Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabićeva je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, razmenu mišljenja tokom samita.

  “Mislim da je tu bilo provakcija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje”, rekla je Brnabić.

  Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurno koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije. 

  Govorio je o tome kako “ne može više ovako da se sarađuje” nego u drugačijem formatu u kome su “Kosovo i Srbija jednaki partneri”.

  Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a tzv.Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

  Tagovi:
  Aljbin Kurti, Tirana, Ana Brnabić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga