01:23 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  27117
  Pratite nas

  Prvi predsednik samostalne Slovenije Milan Kučan rekao je da očito postoji „non-pejper“ o promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega

  Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom posete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća "mirna disolucija" BiH.

  U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje problema između šest država u regionu.

  "Ne znam šta je rukovodilo predsednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan da nema nikakve diskusije o promeni granica. Isto tako, to negira predsednik naše vlade, a očito takav non-pejper postoji. Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose", istakao je Kučan.

  Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica. 

  "Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir", rekao je Kučan za Radio Slobodnu Evropu.

  "Non-pejper" je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument kao teza za razgovore koji se razmenjuje poverljivo između vlada ili institucija, prenosi "Kosovo onlajn".

  Ovaj dokument je izazvao pometnju jer se u njemu predlaže proširenje Srbije, Hrvatske i Albanije, dok bi Bošnjacima ostao manji deo Bosne i Hercegovine.

  Pročitajte još:

  Novi „non pejper“: Kosovo ostaje u Srbiji još 99 godina, dobija specijalni status
  Pet država poslalo u Brisel novi non pejper o Balkanu
  Non pejperi ruše zapadnu viziju Balkana, moguća tri ishoda

   

   

  Tagovi:
  Balkan, Milan Kučan, non pejper
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga