12:51 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (28)
  41953
  Pratite nas

  Novi ruski projekat na Arktiku mnogi upoređuju sa letom na Mesec! Pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“, koja obrađuje najaktuelnije događaje iz Rusije i sveta.

  Autorka emisije, glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić odgovara na sledeće teme:

  • Misterija KGB-a — zašto i danas tako zovu tajnu službu Rusije?

  Iako se Spoljna obaveštajna služba u Sovjetskom Savezu u svojoj stogodišnjoj istoriji samo nešto više od tri decenije zvala KGB, u svetu se ta skraćenica i dan-danas često koristi za celu službu.

  • Britansko oružje protiv grandioznog projekta Rusije — hiljade severnih jelena

  „Vostok oil“, novi ruski projekat na Arktiku, mnogi po značaju upoređuju sa letom prvog čoveka na Mesec.

  • Svetski paradoks posle Hladnog rata — istočni Nemci još gledaju u Moskvu

  Dok veliki deo zapadnih Nemaca smatra i dalje Rusiju „imperijom zla“, istočni je se sećaju s nostalgijom, između ostalog i zato što su ih s druge strane Zida dočekali s potcenjivanjem.

  KGB mora da vidi sve, ali da ostane nevidljiv

  Sinonim za rusku službu je KGB, iako je KGB bio samo jedna epizoda, relativno kratka, u stogodišnjoj istoriji ruske Spoljne obaveštajne službe.

  Oni moraju da vide sve, ali da ostanu nevidljivi. Sva njihova dostignuća su tajna, svi neuspesi — svima pred očima. Samo u filmovima njihov život je romantičan i tajanstven — u stvarnom životu nemaju domovinu, nemaju ime ni prezime, daleko su od porodice i prijatelja, žive sa tuđim pasošem i pod tuđim imenom. Imaju beskonačnu odgovornost za sebe i svoju porodicu i još veću za čitav niz saradnika. Jer jedan otkriveni obaveštajac povlači za sobom čitavu mrežu.

  Ipak, motiviše ih i to što rade za svoju domovinu i svesni su da njihove pobede menjaju istoriju.

  Pred jubilarni, stoti rođendan Spoljne obaveštajne službe, u Moskvi je postavljen spomenik obaveštajcu. Predstavlja ga mladi bračni par ilegalaca koji polažu zakletvu pred odlazak na zadatak. Postavljene su i spomen-ploče obaveštajcima čija imena su, posle decenija anonimnosti, postala javna. Posebnu pažnju prisutnih privukla je ploča sa imenom Feliksa Đeržinskog. Istog onoga čiji je spomenik prvi sklonjen s trga Lubjanka, ispred isto tako čuvene zgrade za koju se kaže da osim onih koji su tamo radili, niko u nju nije dobrovoljno ušao. Koliko njih nije izašlo, ni broja se ne zna. Pa, ipak, to je samo jedna tužna epizoda kakvih je puna istorija svake zemlje, a Đeržinski je tu kao prvi osnivač inostranog dela tada već postojeće obaveštajne službe.

  Tu su, jedan pored drugog, Staljin i Pavel Fitin, koji mu je javio tačan datum napada Nemačke na SSSR. Nije on kriv što mu Staljin nije poverovao!

  I bračni par Vartanjan koji je 1943. sprečio atentat na Ruzvelta, Staljina i Čerčila za vreme Teheranske konferencije… i mnogi drugi.

  Sergej Nariškin, šef Obaveštajne službe, obećao je da će povodom jubileja, 20. decembra, skinuti oznaku tajnosti sa nekih dokumenata koja neće moći da nanesu štetu državi. Biće otkrivena i neka imena.

  „Želimo da pokažemo da je Obaveštajna služba bila veoma jak i efikasan instrument države u zaštiti nacionalnih interesa i da obaveštajci nisu neki izmišljeni supermeni, već građani naše države, visoko obrazovani, odgovorni, koji vole svoju domovinu i koji su izabrali za svoj životni put služenje otadžbini u toj sferi obaveštajnog rada“, rekao je on.

  Ipak, ostaće i dokumenta i imena koja se ne mogu u ovom trenutku objaviti — njima će se Rusija odužiti „na umetnički način“ — i umetničko delo može verno da prenese atmosferu te tajanstvene profesije i približi nam junake koji se žrtvuju — bez prava na slavu, a u slavu svoje domovine!

  Pročitajte još:

  Tema:
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (28)
  Tagovi:
  KGB, Ljubinka Milinčić, Moj pogled na Rusiju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga