19:38 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (28)
  11028
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane SAD obavestilo je obaveštajnu službu CIA da će prestati da njenim vojnim formacijama daje podršku u organizaciji kontraterorističkih operacija, piše „Ej-Bi-Si njuz“. Tako CIA neće moći da koristi vojnu tehniku, kao što je bespilotna letilica „Predator“, a biće smanjen i broj vojnih baza SAD u svetu koje CIA koristi za operacije.

  Na prvi pogled — odlično, konačno je postalo jasno da se protiv terorizma ne bori vojnim sredstvima — ni tenkovi, ni rakete, ni svemoćna atomska bomba ne mogu se koristiti za sprečavanje akcija kojih smo se, nažalost, nagledali poslednjih dana i godina. Za tu borbu, koja je najveći izazov za sve obaveštajne službe sveta, potrebno je nešto sasvim drugo.


  Ipak, u nastavku teksta otkrivamo šta se krije iza te „mudre odluke“ — Pentagon objašnjava da vojne formacije koje je ustupao obaveštajnim službama, želi da oslobodi kako bi učestvovale u operacijama protiv „skoro ravnih“ protivnika Rusije i Kine.
  I još se dodaje da je takva odluka, koja stupa na snagu 5. januara iduće godine, „u skladu s nacionalnom strategijom odbrane SAD“, koja predviđa premeštanje prioriteta s regionalnih ratova na Bliskom istoku na odnose s Moskvom i Pekingom.
  Prema pisanju portala, za organizaciju tajnih operativnih poslova u CIA odgovara Centar za specijalne operacije, u čijem je sastavu specijalna vojna formacija koja se, između ostalog, bavi i borbom protiv terorizma. Bez obzira što Centar deluje nezavisno, on često sarađuje s Pentagonom, koji obezbeđuje transport i logistiku, a ponekad i ljudske resurse.
  I mada se u saopštenju ističe da je saradnja CIA i Pentagona uvek bila veoma dobra i da će takva ostati, ostaje činjenica da će, ako novi predsednik ne ukine ovu odluku, CIA ostati bez vojne pomoći, a Pentagon će imati na raspolaganju nove resurse. Ostaje samo da se vidi hoće li s njima napasti Rusiju i Kinu odjednom, ili jednu po jednu.

  Ljubinka Milinčić u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ odgovara i na sledeće teme:

  • Da li je Kalinjingrad zaista ruski nož u srcu Evrope?

  Ova ruska enklava je važna ruska strateška tačka u Evropi, opremljena najsavremenijim oružjem.

  • Ko je bio Grigorij Raspućin, najveći mit 20. veka?

  Da li je Grigorij Raspućin zaista kriv za raspad ruske imperije i da li je bio toliko vidovit da predvidi da će se to dogoditi odmah posle njegove smrti?

  Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

  Ostale emisije „Moj pogled na Rusiju“ možete pogledati ovde.

  Tema:
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (28)
  Tagovi:
  Pentagon, CIA, SAD, Kina, Rusija, Ljubinka Milinčić, Moj pogled na Rusiju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga