23:53 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (33)
  44180
  Pratite nas

  Amerika se vratila, proglasio je novi američki predsednik. I vratile su se pretnje — Putinu, Kini, pa svima redom. I Srbiji, makar i upakovane u čestitku. Putin „da plati“, Kina mora da se obuzda, Srbija ništa ne mora, osim da prizna Kosovo. I biće zato nagrađena — Kosovo će priznati nju.

  Tako Bajden formira novu administraciju, a zapravo formira novu Ameriku jer je „staru“, kaže, pokvario Tramp, a usput formira i svet. Po svojoj meri. I sve to uz pretnje garnirane čarobnom reči „demokratija“. Tako se Bajden na velika vrata vraća u svoju mladost kada je bio drugi čovek Sjedinjenih Država i mogao nekažnjeno da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine, Libije, Sirije… da jednom reči smeni državnog tužioca u Ukrajini.

  Na američkim ulicama svi protiv svih, unutrašnji neprijatelji, teroristi, ANTIFA i razni drugi, plus… kovid koji odnosi po 5.000 ljudi dnevno. Ali njega brine Navaljni i ruski „pokušaji da uguše slobodu okupljanja“. „Navaljni mora biti oslobođen odmah i bez uslova“, naređuje on Putinu.

  Bajden je bar iskren — to je žal za mladost, možemo razumeti, ali preti i Evropa. Doduše — samo sankcijama. Žozep Borelj svoju pretnju pokušava da sakrije pomirljivim stavom: Rusija ostaje ključni partner Evropske unije, s njom je neophodno održavati dijalog ukoliko EU zaista želi da postane globalni igrač; saradnja sa Rusijom neophodna je kako bi se moglo uticati na situaciju „u regionima važnim za bezbednost Evropske unije, kao što su Sirija, Libija, Nagorno-Karabah, Belorusija i Ukrajina“.

  I na pres-konferenciji sa ruskim ministrom Lavrovom ističe da postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju postići dobre rezultate i da se Brisel zalaže za dijalog sa Moskvom, „uprkos poteškoćama u odnosima“.

  Ali kad se vratio kući i susreo sa optužbama bivšeg generalnog sekretara NATO-a Rasmusena, koji se zgrozio da je tako divan čovek kao Borelj mogao da stoji pored Lavrova koji proteruje evropske diplomate i kad mu je „Dojče vele“ prebacio da je pored ruskog ministra izgledao kao loše pripremljeni đak, Borelj se predomislio — Rusija se sve više udaljava od Evropske unije i „ne želi da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog“. Naknadno je primetio i da Rusija doživljava demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju… I nastavlja da preti „adekvatnim odgovorom Evrope“.

  A Rusija? Ona mirno čeka nove sankcije, koje su za nju već rutinska, „unutrašnja stvar država Evrope“. I sprema odgovor — asimetričan, ali efikasan.

  „Vidimo da globalno takmičenje za tehnologijama i znanjem u celom svetu ubrzano raste. Potpuno je jasno da će onaj ko bude prvi određivati dalji razvoj čitavog čovečanstva.“

  Pročitajte i:

  Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

  Sve emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte OVDE.

  Tema:
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (33)
  Tagovi:
  kosovsko pitanje, Srbija, Kina, Ljubinka Milinčić, Moj pogled na Rusiju, SAD, Rusija, Sergej Lavrov, Žozep Borelj, Vladimir Putin, Džozef Bajden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga