01:53 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik

  Kakve planove sprema nekada najbogatiji Rus

  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  0 393
  Pratite nas

  Pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“, koja obrađuje aktuelne događaje iz Rusije i sveta.

  Autorka emisije, glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić od 21 sat odgovara na sledeće teme:

  • Hodorkovski ponovo juriša na ruske regione

  Nekada najbogatiji Rus Mihail Hodorkovski pokušao je svojevremeno da kupi vlast u Rusiji. Danas više nema toliko novca, ali ambicije, očigledno, ni posle gotovo dve decenije nisu nestale. Uz pomoć regionalnih odbornika ponovo pokušava da s lokalnog nivoa počne „preporod i rađanje prave političke konkurencije u Rusiji“.

  • Aleksandar Drugi je hteo da ukine kmetstva, a „ukinuo“ je rusko selo

  Aleksandar Drugi ukinuo je kmetstvo pre 160 godina, ali su seljaci samo formalno dobili slobodu. Zemlja koja im je tom prilikom dodeljena bila je najgoreg kvaliteta, a morali su da je plaćaju punih 50 godina, sa kamatom od 6 odsto. Dug im je „oprošten“ tek posle duge borbe, više od 2.000 buna i Revolucije 1905. godine, kad su spalili 15 odsto plemićkih imanja.

  • Sofija Tolstoj

  Svom genijalnom mužu posvetila je čitav život, a optuživali su je da ga nije razumela, nije delila njegove ideje, da je bila suviše prizemna za njegove uzvišene filozofske stavove. Ali niko ne može reći da je bila loša žena — rodila mu je 13 dece, vaspitavala ih, rešavala sve tekuće probleme i brinula o izdavanju njegovih dela.

  Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

  Sve emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte OVDE.

  Tagovi:
  žena, Lev Tolstoj, zemljište, seljaci, selo, car Aleksandar Drugi Romanov, Ljubinka Milinčić, Moj pogled na Rusiju, opozicija, Rusija, Mihail Hodorkovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga