02:12 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (23)
  217519
  Pratite nas

  Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek u Rusiji, koji je javno obaveštavao javnost da želi da kupi vlast, ali ga je desetogodišnja robija zbog utaje poreza i zbog volšebnog nestajanja njegovih konkurenata u biznisu, sprečila u tome, ponovo je u akciji.

  Ovih dana finansirao je skup Forum odbornika Rusije, koji se sastao 13. marta u Moskvi, okupivši oko dve stotine „nezavisnih“ odbornika iz 57 gradova u regionu, među kojima i neke bivše gradonačelnike kao što je Evgenije Rojzman, kontroverzni borac protiv narkomanije i bivši gradonačelnik Jekaterinburga; Andrej Pivovarov, izvršni direktor „Otvorene Rusije“ (organizacije zabranjene u Rusiji); Vladimir Kara-Murza, šef Fonda pokojnog Borisa Nemcova; Ilja Jašin, poznati opozicionar, i mnogi drugi.

  Organizator je projekat „Ujedinjene demokrate“, koji je i ranije pomagao opozicionim kandidatima, a sada je spreman da „objedini nezavisne odbornike iz raznih regiona države da organizuju razmenu iskustava i saradnju pre parlamentarnih izbora 2021. godine“.

  S obzirom da je „Otvorena Rusija“ Mihaila Hodorkovskog zabranjena organizacija, učesnici su privedeni, a državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken zaključio je „da su zadržani iz sumnjivih razloga“.

  Ako ostavimo Blinkena po strani, pa i činjenicu da je Hodorkovski prekršio zakon, nameće se neodoljiva asocijacija ne njegov davni plan, kada je bio najbogatiji čovek u Rusiji i verovao da se sve može kupiti. Pa i vlast. Pogotovu u regionima Rusije koji se još nisu bili oporavili od reformi Gorbačova i pljačke države koju je odobrio Jeljcin.

  Hodorkovski je tada osnovao fond „Otvorena Rusija“, analog Soroševog Fonda za otvoreno društvo i uz pomoć Džordža Soroša, Ju-Es-Ejda i nekih drugih međunarodnih „dobrotvora“ otvorio u 50 ruskih gradova svoja isturena odeljenja.

  Zašto baš u 50?

  Pa, zato što je toliko bilo potrebno da se formira partija na federalnom nivou.

  Oni su bili zaduženi da, do 2006. ili 2007. godine, kako piše u „Manifestu“ objavljenom na sajtu „Otvorene Rusije“, „stvore iluziju“ da „Otvorena Rusija“ želi da pomogne ljudima da dobiju dobar posao, obrazovanje, stanove, da vrše monitoring „dubinski i horizontalno“, da stvore lokalne lidere koji bi mogli da sprovode njihovu politiku, da formulišu projekte i privuku ljude da rade na njima.

  Njihov glavni projekat bio je promena imidža Hodorkovskog — od oligarha, što je tada zvučalo kao kriminalac i pljačkaš, trebalo je stvoriti dobrotvora i mecenu. U drugoj fazi, kad se stekne poverenje naroda, trebalo je da šire njegove ideje.

  Naravno, osnivanje partije kako bi se došlo na vlast, potpuno je legitiman cilj. U nastavku „Manifesta“ objašnjeno je i kako se to ostvaruje — treba privući ugledne ljude iz svih partija (daje se spisak takvih ljudi), ubediti ih u ispravnost ideja Hodorkovskog i u te svrhe koristiti sva sredstva, „ponuditi novca koliko je potrebno“!

  A ako to ne bude dovoljno, kupovati glasove. Da, baš tako — i to po 80 dolara glas. U tada opljačkanoj, i zato veoma siromašnoj Jeljcinovoj Rusiji, to je bilo dovoljno.

  Ovog puta su, umesto iz 50 gradova, došli predstavnici iz 57 — za svaki slučaj. Nema, bar javno, spiska, a nema ni — para. Novac se istopio, ali su ambicije ostale.

  Ali Rusija više nije ona stara, onakva kakvom su je učinili upravo Hodorkovski i njegovi kompanjoni. Imao je bivši oligarh dovoljno vremena da to shvati. Ali, izgleda, nije.

  Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

  Tema:
  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju (23)
  Tagovi:
  Ljubinka Milinčić, vlast, Rusija, Mihail Hodorkovski, Moj pogled na Rusiju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga