01:19 13 April 2021
Slušajte Sputnik

  Hoće li Bajden ratovati s Rusijom zbog Zelenskog

  Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju
  Preuzmite kraći link
  22913
  Pratite nas

  Pogledajte novu epizodu emisije „Moj pogled na Rusiju“, koja obrađuje aktuelne događaje iz Rusije i sveta.

  Autorka emisije, glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić od 21 sat odgovara na sledeće teme:

  • NATO uvežbava rat protiv Rusije 

  Počele su najveće vojne vežbe NATO snaga od vremena Hladnog rata. Uvežbavaju, kako sami kažu — rat sa Rusijom. U Donbasu se praktično svakodnevno puca, koriste se minobacači i bacači granata, a ukrajinski tenkovi se približavaju Donjecku i Lugansku. Verbalna podrška Bajdena ne bi smela da zavara Zelenskog, jer bi u pravom ratu kao žrtva pala upravo Ukrajina.

  • Zašto se raspao Varšavski dogovor?

  Pre tačno 30 godina, takoreći preko noći, doneta je odluka o rasformiranju jednog od dva vojna saveza koji su tokom Hladnog rata održavali ravnotežu snaga u svetu. Odluka Gorbačova šokirala je svet, a povlačenje sovjetske vojske iz Istočne Nemačke ličilo je više na bežaniju nego na pravo povlačenje. Obećanje Zapada da se NATO neće širiti na istok nije održano.

  • Zašto je šah u SSSR-u bio politička kategorija?

  Dobro je što sovjetski ljudi vole fudbal, govorila je Katarina Furceva, čuvena sovjetska ministarka kulture — ali šah je intelektualna igra. I šah je ušao u škole, u dečje igraonice, u parkove, na sportske terene. Na omladinskim turnirima učestvovalo je i po milion šahista. Sovjeti su pokazivali svoju intelektualnu nadmoć nad Zapadom. Sa raspadom zemlje, nestalo je i igre, ali 7 sovjetskih kraljeva šaha ušlo je u legendu.

  Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

  Sve emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte OVDE.

  Tagovi:
  SSSR, šah, Mihail Gorbačov, Hladni rat, Varšavski pakt, rat, Donbas, Zelenski, Džo Bajden, Amerika, NATO, Ukrajina, Rusija, Moj pogled na Rusiju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga