00:03 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Radio
  Preuzmite kraći link
  0 470
  Pratite nas

  Da li zaista govorimo srpski? Koliko uistinu vladamo svojim maternjim jezikom? Kolika je svest našeg društva o ulozi maternjeg jezika u obrazovnom sistemu, javnoj komunikaciji i razvijanju nacionalnog identiteta i kulture? Da li nam je jasno da je ulaganje u maternji jezik i književnost jednako ulaganju u nacionalnu bezbednost?

  Proteklog vikenda u Tršiću su se okupili predstavnici srbističkih katedri na svim filološkim, filozofskim, učiteljskim i pedagoškim fakultetima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, kao i predstavnici Instituta za srpski jezik SANU, Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

  Sa skupa su nadležnim državnim organima upućene dve deklaracije, u kojima se traži povećanje broja časova srpskog jezika i književnosti i definisanje statusa srpskog jezika na nesrbističkim katedrama i nefilološkim nastavničkim fakultetima.

  Tim povodom razgovarali smo s profesorom Filološkog fakulteta u Beogradu Milošem Kovačevićem i profesorkom srpskog jezika u Petoj ekonomskoj školi u Beogradu Gordanom Savović.

  Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije MSU 1993 – 2019“ priređena je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Galeriji Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

  Postavka obuhvata više od 200 dela, odnosno radove neke od nazjnačajnijih umetnika 20. i prve decenije 21. veka, poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Sretena Stojanovića, Petra Dobrovića, Miodraga B. Protić, LJ324ubice Cuce Sokić, Biljane Đurđević, Ivana Grubanova, Mrđana Bajića i mnogih drugih. O značaju ove izložbe, kao i o budućim planovima Muzeja savremene umetnosti razgovarali smo s jednom od autorki, kustoskinjom MSU Svetlanom Mitić.

  Pored Jugoslovenske kinoteke, srpski narod poseduje i veliku dokumentarističku kolekciju, oličenu u Filmskim novostima, fondu koji spada u treću po veličini kolekciju dokumentarnog filma u Evropi. Znamo li šta sve imamo u ovoj vrednoj zbirci koja svedoči o našoj istoriji i kulturi. O tome smo razgovarali s direkotorom Filmskih novosti Vladimirom Tomčićem.

  Reditelj Darko Lungulov podelio je s nama utiske o novoj, onlajn verziji kanskog marketa „Marš di film“ koji je održan od 22. do 26. juna. Lungulov je u ovom programu predstavio svoj novi filmski projekat „Hiljadu devetsto sedamdeseta“, priču o odrastanju tokom 70-ih godina prošlog veka.

  Tagovi:
  Muzej savremene umetnosti, srpski jezik, Orbita kulture
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga