01:59 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Radio
  Preuzmite kraći link
  0 425
  Pratite nas

  Poreska uprava Republike Srbije sredinom oktobra izdala je saopštenje u kome se navodi da su na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva identifikovana fizička lica koja nisu plaćala porez na prihod. U pozivu se naročito ističu frilenseri, jutjuberi, influenseri, ali i svi drugi  čija je delatnost i zarada vezana za davanje usluga putem interneta.

  Takođe, u sklopu uredbe najavljen je i retroaktivni sistem oporezivanja u prethodnih pet godina sa zateznom kamatom u tom periodu.  Pored toga, kako se navodi, fokus za kontrolu je posebno stavljen i na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su „Skrill“, „Payoneer“, „Neteller” ali i na rentiranje stanova putem onlajn-platformi.

  Kako se informisati o ličnom porezu za fizička lica? Na koga se odnosi sve ovaj porez i kakve su reakcije u javnosti? Da li će postojati mogućnost da se pojedinim licima sa određenom zaradom progleda kroz prste i kakav se mehanizam koristi u vršenju kontrole?

  O temi oporezivanja prihoda građana na uplate iz inostranstva u emisiji „Tehnogram” govori Milan Trbojević, osnivač je i vlasnik knjigovodstva „Knjiški moljac” i pokretač bloga FT1P.

  Tagovi:
  plaćanje poreza, Tehnogram
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga