11:58 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik

  Predrag Peca Popović, jedna sasvim drugačija priča /video/

  Dok anđeli spavaju
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Kada se rodiš u Beogradu, znaš da možeš sve, ali nije nivo da se otimaš. E, to je bio Prele. On je znao sve, mogao sve, ali nije mu bilo interesantno da se takmiči. Dovoljno mu je saznanje da zna. Ovako u drugom delu emisije „Dok anđeli spavaju“ o Dušanu Preleviću govori Predrag Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista.

  U emisiji koju vodi i uređuje Marina Rajević Savić, Popović priča o svom odnosu sa lekarima, kako se nosi sa nedavno stečenom ulogom dede, kao i šta mu je poručio Džoni Štulić kada mu se rodio unuk.

  Junaci Popovićevih priča, pored Prelevića i Štulića, jesu i Zdravko Čolić, Jovan Bulj, Miljan Miljanić, Zoran Miščević…

  Popović objašnjava zbog čega su Beograđani voleli da gledaju Jovana Bulja, saobraćajca koji je baletskim pokretima regulisao saobraćaj na Terazijama, kao i kako je Miljan Miljanić pamtio svakog mladog talentovanog jugoslovenskog fudbalera.

  Popović, rođen 1947. godine u Beogradu, prvi tekst objavio je sa dvadeset godina u magazinu „Gong“. Bio je glavni urednik „Džuboksa“ i „Roka“, dva najtiražnija lista u istoriji jugoslovenske rok periodike. U kući „Politika“ učestvovao je u pokretanju dva magazina — „Intervju“ i „Rok“, kao i jednih dnevnih novina — „Sportskog žurnala“.

  Organizovao je niz velikih muzičkih događaja u Beogradu. Bio je glavni urednik PGP-RTS, kao i prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ — 101 Radio Beograd. Takođe je bio i urednik u prvoj nezavisnoj televiziji u Jugoslaviji — OKTV, sve dok 1989. godine ta televizija nije bila zabranjena.

  Autor je najduže dokumentarne rok serije TV Beograd — „Rokumenti“, a u Zagreb i Skoplje odveo je najduže muzičke karavane u HH veku. Doživeo je i da bude urednik „Zvezdine revije“. Dobitnik je pregršt nagrada, plaketa i odlikovanja u Srbiji i u svetu.

  Napisao je više desetina predgovora i pogovora za knjige iz oblasti pop kulture, kao i nekoliko knjiga. Njegova poslednja knjiga „Proleća u Topčideru“ predstavlja izbor tekstova objavljenih u dnevnim novinama „Blic“ između 2007. i 2019. godine.

   

  Tagovi:
  Dok anđeli spavaju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga