00:08 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Dok anđeli spavaju: Glumica od koje su Rusi saznali šta su kosovski božuri (drugi deo)

  Dok anđeli spavaju
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Gost večerašnje emisije „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić je glumica Ivana Žigon, prvakinja Narodnog pozorišta i predsednik društva Srpsko - ruskog prijateljstva.

  U drugom delu intervjua Ivana Žigon govori, između ostalog, o svojoj ljubavi za Srbe sa Kosmeta, o tome otkud vezanost za Rusiju, ali i kako je upoznala unuka Fjodora Dostojevskog, svog omiljenog pisca.

  Žigonova se ostvarila u više od 15 glavnih uloga u delima svetskih velikana, bila je čuvena Nastasja Filipovna Fjodora Dostojevskog, Eliza Dulitl u „Pigmalionu“ Bernarda Šoa, ali se istakla i svojom bezgraničnom ljubavlju prema Srbima sa Kosova i Metohije i humanitarnim akcijama. Za svoj  humanitarni rad, pre svega vezan za Kosovo i Metohiju, odlikovana je Ordenom za veru i vernost „Andreja Prvozvanog“ 2005. u Kremlju.
  Kao rukovodilac ansambla „Kosovski božuri“ održala je preko 150 nastupa po kosovskim selima, u Rusiji, Kirgiziji i širom naše dijaspore. Dobitnik je pet zlatnih viteza u Rusiji u raznim kategorijama. Kao predsednik društva Srpsko - ruskog prijateljstva inicirala je mnoge poduhvate kao što je prvi dolazak Nikite Mihalkova u Srbiju i odvođenje 540 dece sa Kosmeta u Rusiju 2004. Autor je filma „Zemlja pod belim krilima“ .

   

   

  Tagovi:
  Ivana Žigon, Marina Rajević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga