22:39 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik

  Hoće li Srbija konačno dobiti alternativni pravac za snabdevanje gasom

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Prema srpskim medijima ispada da se u Istanbulu na 22. Svetskom naftnom kongresu pričalo uglavnom o gasu, a da je akcenat bio na produžetku gasovoda „Turski tok“ preko Balkana, pa time i Srbije, do Mađarske i dalje na sever.

  Sa profesorom dr Slobodanom Sokolovićem, potpredsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, jednim od učesnika ovog foruma, Jelica Putniković u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ razgovara o tome koja je bila glavna tema ovog samita naftaša i gasadžija.

  Kao stručnjaka koji je bio angažovan na kreiranju energetskih strategija Srbije, prof. Sokolovića pitamo da li je optimista da će Srbija konačno dobiti alternativni pravac za snabdevanje prirodnim gasom.

  Od potpredsednika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije čućemo komentar kako će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i nečlanice naftnog kartela, poput Rusije, reagovati na odluku Saudijske Arabije da u junu poveća proizvodnju sirove nafte. Kako će to uticati na cenu „crnog zlata“. Da li će se obistiniti prognoze analitičara „Goldman Saksa“ da će nafta pojeftiniti na manje od 40 dolara za barel?

  Koja je zapravo cena na koju naftaši računaju dogovarajući se u okviru članica OPEK-a? Jer, prema proceni kompanije JP „Morgan Čejs“, američka proizvodnja iz škriljaca može dodatno da se poveća dok god su cene oko nivoa od 45 dolara po barelu.

  Sve češće se čuju najave pojedinih evropskih zemalja o tome da će zabraniti automobile koji troše dizel gorivo, a proizvođači automobila najavljuju da će se preorijentisati na proizvodnju hibrida i automobila koji troše električnu energiju. Profesora Sokolovića pitamo koliko su ove najave realne.

  Tagovi:
  Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga