18:57 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik

  Prokletstvo nafte

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 61
  Pratite nas

  Posle serije „arapskih proleća“ dirigovani bunt demokratije se preselio u Latinsku Ameriku. Na tapetu je Venecuela, zemlja koja raspolaže najvećim rezervama nafte na svetu i spada u države sa najvećim rezervama prirodnog gasa, a bogata je i nalazištima zlata i dijamanata, ali i koja je u velikoj ekonomskoj krizi.

  Za Venecuelu se može reći da je knjiški primer zemlje koja ne ume da iskoristi svoje prirodno bogatstvo. Na resurse, pre svega naftu, oko su bacile razvijene zemlje, pre svega SAD, čije kompanije pokušavaju da iskoriste sve benefite „crnog zlata“. Političari te latinoameričke zemlje već godinama ne uspevaju da se nose sa prokletstvom nafte, niti su te blagodeti podelili sa narodom na način na koji to rade neke arapske zemlje, niti su novac zarađen eksploatacijom sirove nafte iskoristili za razvijanje ekonomije zemlje.

  Kriza je eskalirala sa pojeftinjenjem nafte. SAD nameću svog pulena za novog predsednika, stari pokušava da na svetskoj političkoj pozornici obezbedi podršku zemalja koje su poslednjih godina i same u svojevrsnom ekonomskom ratu sa Vašingtonom…

  O tome kakav se dalji rasplet može očekivati u Venecueli Jelica Putniković razgovara sa dr Goranom Radosavljevićem, profesorom na FEFA fakultetu i generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

   

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga