20:15 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik

  Mini-hidroelektrane na dnevnom redu i u SANU

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Izgradnja malih hidroelektrana već duže vreme je u fokusu javnosti. Povodom toga su se do sada oglašavali stanovnici sela u čijim atarima počinje gradnja tih energetskih kapaciteta, zaštitnici prirode i nevladine organizacije, kao i sve veći broj stručnjaka, među kojima su profesori Beogradskog i drugih univerziteta.

  Sada je ta „vruća tema“ razmatrana i u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. U organizaciji Akademskog odbora „Čovek i životna sredina“ SANU prošle nedelje je održan simpozijum „Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu“.

  Učesnici su govorili o uticaju malih hidroelektrana na režim voda i na održivi razvoj Srbije, energetskim, razvojnim vrednostima, potencijalnim tehničkim rešenjima, ali i o ekološkom uticaju na riblji svet i druge organizme u akvatoriji tih vodotokova, kao i u ekosistemima planinskih reka i lokalnim populacijama vodozemaca i gmizavaca. Naravno, bilo je reči i o konceptu izgradnje MHE u svetlu konfliktnih interesa investitora i protivnika izgradnje malih hidroelektrana.

  Ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan na tom skupu je rekao da je energetski doprinos mini hidroelektrana energetskom sistemu Srbije gotovo nikakav, da je šteta koju čine velika i da njihovu gradnju treba dozvoliti samo van zaštićenih područja i po svetskim standardima. Takođe je najavio da bi do kraja godine mogle da budu usvojene izmene zakona kojima bi gradnja tih objekata bila zabranjena u zaštićenim područjima.

  O tome zašto se i SANU uključila u rešavanje ovog ne samo ekološkog, već i društvenog problema i šta će dalje činiti, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa akademikom dr Markom Anđelkovićem, generalnim sekretarom SANU i predsednikom Akademskog odbora „Čovek i životna sredina“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga