15:38 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik

  Od jeseni struja podmorskim kablom između Crne Gore i Italije

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 513
  Pratite nas

  Završeno je polaganje podmorskog elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije. Start i prenos struje u oba smera najavljen je za jesen ove godine.

  Ova strujna „morska veza“ deo je Transbalkanskog koridora, visokonaponskog 400-kilovoltnog dalekovodnog sistema, koji kreće u Rumuniji i kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu stiže do Crne Gore. Stručnjaci ističu da je reč o infrastrukturnom povezivanju Balkana i Evropske unije, koje će obezbediti energetsku bezbednost zemljama na trasi, ali ih i učiniti regionalnim energetskim čvorištem. Konkretno, to znači da će te zemlje, kao i njihovi susedi, koji su proizvođači električne energije, trgovci i potrošači iste — imati sigurnu isporuku.

  O tome dokle se stiglo sa izgradnjom Transbalkanskog koridora, koliki je njegov značaj za zemlje koje su na njegovoj trasi i za susedne elektroenergetske sisteme, ali i za Srbiju, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nebojšom Vučinićem, rukovodiocem Centra za razvoj Elektromreže Srbije AD i predsedavajućim Regionalne grupe za razvoj Evropske asocijacije prenosnih sistema.

  Tagovi:
  Italija, Crna Gora, struja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga