17:27 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik

  Hoće li bogate zemlje uspeti da zagospodare kriptovalutama?

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  1710
  Pratite nas

  Ministri finansija iz Grupe sedam bogatih ekonomija G-7 upozorili su prošle nedelje na opasnost od kriptovaluta i loše ocenili plan kompanije „Fejsbuk“ da uvede digitalnu valutu — libru.

  Fejsbuk je predložio uvođenje libre kao kriptovalute koja je u vezi sa postojećim valutama, da bi bila stabilnija od drugih digitalnih valuta, kao što je bitkoin, i koja bi imala podršku brojnih velikih kompanija.

  Ovo je nagnalo Vlade širom sveta da se pozabave pitanjem — kako bi uvođenje takve valute uticalo na privredu pojedinačnih zemalja, ali i na globalnu svetsku ekonomiju.

  Kriptovalute su uveliko prisutne u svetu, mnogima su donele bogatstvo, a mnogi se nadaju da će „rudarenjem kriptovaluta“ uspeti da reše svoje finansijske probleme.

  Šta svetu donose kriptovalute i da li je reč o samo jednom koraku u evoluciji novca ili o uspostavljanju novog finansijskog poretka u svetu — u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nikolom Korbarom, direktorom Centra za ekonomska istraživanja Beogradu.

  Sagovornika „Energije Sputnjika“ pitamo — da li će masovnija primena kriptovaluta doprineti i tome da se uspostavi finansijski sistem nezavisan od aktuelnog, koji kontrolišu SAD i nezavisan od američkog dolara, kao ključne svetske valute.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga