00:06 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Prošla nedelja je bila burna u ovom regionu po pitanju nuklearnih centrala. Čak 13 kompanija je podnelo prijave za učešće u realizaciji projekta izgradnje druge bugarske nuklearne elektrane u Belenu na obali Dunava. Bugarski eksperti će u roku od 90 dana oceniti predloge i pripremiti kraću listu kandidata sa kojima će se voditi konkretni pregovori, koji treba da se završe nakon godinu dana.

  I Srbiji je, podsetimo, ponuđeno da se priključi ovom projektu. Naša ponuda nije stigla, ali Severna Makedonija se prijavila.

  Tih dana je i slovenački premijer Marjan Šarec najavio da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom, što je izazvalo negativne reakcije u Austriji, koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje NE „Krškog“.

  Odijum protiv nuklearne energije izazvao je prošle nedelje i početak plovidbe ruske plutajuće nuklearke „Akademik Lomonosov“, koja je krenula ka zlatnoj Čukotki, oblasti gde će strujom snabdevati postrojenja i naseobine gde se vade nafta i gas, rude kalaja i zlata. Rusi ukazuju da se sada grade nove generacije nuklearki, da su razvijene mobilne elektrane ovog tipa i da bez njih, bez obzira na sve masovniju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, nema energetske bezbednosti. Pogotovo ako se zatvore termoelektrane na ugalj, na čemu, takođe, insistiraju ekolozi.

  O tome da je po pitanju nuklearki potrebno stvoriti međunarodni konsenzus, bez preterivanja lobista koji su isključivo za OIE, protiv termoelektrana i nuklearne energije, neophodno da se naprave dugoročni nacionalni planovi energetskog razvoja koji će obezbeđivati energetsku bezbednost, ne ugrožavajući nikoga, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa energetičarem Milošem Zdravkovićem.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga