09:28 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Sve veći problem na planeti Zemlji je što smo možda baš zbog klimatskih promena suočeni sa ozbiljnom opasnošću od dezertifikacije — napredovanja i širenja pustinja.

  Taj proces je, kažu stručnjaci, pogoršavanje kvaliteta tla u relativno sušnim područjima.

  Dezertifikacija — širenje pustinje je proces pogoršavanja kvaliteta tla u relativno sušnim područjima aridne i poluaridne klime, koje nije uzrokovano prirodnim činjenicima. Kod dezertifikacije se degradacija zemljišta dešava, nažalost, zbog ljudskih aktivnosti, a kada se na njih dodaju aktuelne klimatske promene, upozoravaju stručnjaci, čovek se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemom, ne bi li sprečio širenje pustinja. Na 14. zasedanju Konferencije strana-potpisnica (COP 14) Konvencije UN o borbi protiv dezertifikacije početkom septembra u Indiji, u Nju Delhiju, na kome su, pored stručnjaka iz više od 200 zemalja, učestvovali i predstavnici Srbije, govorilo se baš o tome šta treba preduzeti.

  Sa profesorom doktorom Ratkom Ristićem, dekanom Šumarskog fakulteta u Beogradu, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara o tome šta je dogovoreno, šta menjati u upravljanju i planiranju gazdovanja zemljištem i koje su neophodne praktične akcije da se smanji degradacije zemljišta u svetu, ali i kod nas.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga