13:44 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 177
  Pratite nas

  „Neodlučna i troma EU otvara balkanska vrata Turskoj, Rusiji i Kini“, jedan je od naslova u medijima ovih dana, inspirisanih posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

  Erdogan stiže sa delegacijom 200 turskih privrednika, a u najavama se, pored toga da će tokom njegovog boravka biti potpisano desetak sporazuma i otvoreno pet turskih kompanija u Srbiji, očekuje i polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd-Sarajevo.

  Osim što ulaže u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Turska ulaže i u Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru.

  Teza koja se provlači je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

  Interesantno je, takođe, da je i Turska zanimljiva Rusiji i Kini za investiranje. Kao zemlja koja povezuje Evropu sa Azijom, Turska je na trasi energetskih i infrastrukturnih projekata, poput „Puta svile“. O tome koliko je Srbija spremna da iskoristi šansu koja joj se pruža sa turskim investicijama, Jelica Putniković u „Energiji Sputnjika“ razgovara sa profesorom doktorom Vladimirom Ristanovićem, stručnjakom za međunarodnu ekonomiju i finansije.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga