21:50 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik

  Da li je liberalizacija jedini krivac što smo postali uvoznik poljoprivrednih proizvoda?

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  1031
  Pratite nas

  Srbija, o kojoj smo mi stariji u školi učili da u Vojvodini ima žitnicu Evrope i koja je važila za ozbiljnog izvoznika poljoprivrednih proizvoda postala je uvoznik mnogih proizvoda koje smo nekada izvozili.

  Više nije vest da uvozimo ne samo pasulj, beli luk već i krompir. Ali, informacija da Rusija namerava da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, konkretno, žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda, što je prošle nedelje odlučeno u Ministarstvu poljoprivrede Rusije na sastanku Rusko-srpske radne grupe, treba da nas dodatno zebrine jer, do skoro smo od poljoprivrenih stručnjaka i političara slušali da nam je izvoz baš poljoprivrednih proizvoda u Rusiju velika ekonomska šansa.

  O tome gde smo kao država povukli pogrešne poteze, odnosno, da li je samo liberalizacija svetskog tržišta kriva - pa sada ne samo iz Rusije, koja je u poslednjih 10 godina napravila ozbiljan pomak u prehrambenoj prerađivačkoj industriji već i iz Evrope, Azije… uvozimo ono što je mogao biti naš izvozni adut u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa agroekonomistom Milanom Prostranom.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga