16:55 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik

  Da li je naplata kaucije za ambalažu i konzerve pravi put da se Srbija izbori sa ambalažnim otpadom

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  3813
  Pratite nas

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je februara prošle godine da će se do kraja 2019. godine biti doneta odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže.

  Februara ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je na svom sajtu Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji predviđa da će za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. A kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac natrag.

  I pre nego što je ovaj Nacrt ugledao svetlost dana, čule su se kritike koje bi mogli sažeti u jednu rečenicu: „Depozitni sistem je skup”.

  Kaucija za ove vrste ambalaže naplaćuje se, doduše, u nekim zemljama. Kakva su njihova iskustva, šta su prednosti a šta manjkavosti depozitnog sistema i da li je to pravi put da se Srbija konačno suoči sa problemom ove vrste otpada, kako bi se na najbolji način eliminisala mogućnost da nas otpad zatrpa u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Dušanom Jakovljevićem, projektnim menadžerom Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“.

  Tagovi:
  kaucija, ambalaža, zakon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga