03:22 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik

  Uloga zelene struje u energetskoj bezbednosti

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  114
  Pratite nas

  Vanredno stanje u zemlji, proglašeno zvanično po prvi put u Srbiji zbog epidemije korona virusa, aktuelizuje i pitanje energetske bezbednosti: hoćemo li imati dovoljno struje, nafte i gasa.

  Električne energije, kojom Srbija iz domaćih izvora zadovoljava sve potrebe potrošača — za raziliku od perioda tokom 90-ih godina prošlog veka, kada smo zbog embarga bili suočeni sa restrikcijama u snabdevanju strujom, ima dovoljno.

  Ovih dana, međutim, oglasili su se proizvođači struje iz biogasa, koji su se pobunili zbog toga što je Elektroprivreda Srbije najavila da će im umesto iznosa definisanih fid-in tarifama za otkup zelene električne energije iz ovog sektora isplaćivati umanjene cene. Ova situacija nameće pitanje uloge obnovljivih izvora energije u ostvarivanju energetske bezbednosti zemlje – pogotovo u vanrednim okolnostima.

  O aktuelnoj elektroenergetskoj situaciji i ulozi zelene struje u energetskoj bezbednosti zemlje u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa mr Željkom Markovićem, stručnjakom za elektroenergetiku, koji je lider za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  EPS, virus korona, koronavirus, Srbija, energetska bezbednost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga