03:23 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Korona nije zaustavila kinesko ekonomsko širenje u Evropi

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 284
  Pratite nas

  Samita „Kina+17“ bilo je planirano za april ove godine. Odložen je zbog korone a novi datum biće naknadno određen.

  Kina, koja je već počela sa državnim merama, kako bi prevazišla efekte zastoja koje je privredi ove zemlje nanela epidemija korona virusa nastavlja i sa obnavljanjem ekonomske saradnje sa evropskim zemljama.Tako je prošle nedelje tema video konferencije „Mehanizma saradnje Kina + 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (Kina – CIEZ)“ o prioritetima zajedničkog prevazilaženja ekonomskih posledica pandemije.

  Pomoć koju su Kinezi pružali evropskim zemljama u borbi protiv pandemije korona virusa izazvala je, međutim, i negativne reakcije. Ponovo se potencira pitanje kineskog uticaja u EU i evropskim zemljama koje još nisu postale članice. Na prvi pogled čini se da temu pokreće Vašington, kome ne ide u prilog jačanje ekonomskih veza Pekinga u Evropi ali, ni u Briselu ne gledaju svi blagonaklono na sve čvršće ekonomske veze Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, a pogotovo u državama Zapadnog Balkana.

  O ovoj ekonomskoj temi, koja ima i dublji, politički značaj u današnjoj „Energiji Spitnjika“ Jelica Putniković razgovara sa dr Draganom Mitrović, profesorkom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i direktorkom Instituta za azijske studje.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga