00:57 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Kako iskoristiti snagu vodotokova a ne narušiti životnu sredinu

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  1156
  Pratite nas

  Struja proizvedena snagom vode je „zelena“ i spada u takozvane obnovljive izvore energije.

  Bilo da je reč o velikim hidrocentralama, poput onih izgrađenih na Dunavu u Đerdapskoj klisuri, hidroelektranama na Drini, ili malim hidroelektranama – čija izgradnja i kod nas, ali i regionu i svetu izaziva veliku pažnju javnosti zbog onih koji su zloupotrebili mogućnost da se kroćenjem planinskih brzaka ostvari profit hidropotencijali su energetski potencijal na koji će se u budućnosti sve više računati jer, u borbi sa klimatskim promenama „zelena“ električna energija je veoma bitan faktor u kreiranju energetske budućnosti svake zemlje.

  Sredinom juna potpisan je ugovor Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske o partnerstvu u izgradnji tri hidrocentrale na Drini. EPS, takođe, u planu ima i gradnju reverzibilne hidroelektrane na Bistrici, a odmah po završetku HE Đerdap 2 energetski stratezi su napravili projekat gradnje reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3. Danas Taj projekat do danas nije realizovan a Rumunija sada najavljuje da će, ako ne dogovori partnerstvo sa susedima na dunavskim obalama sama na svojoj obali napraviti novu hidroelektranu.

  O značaju hidropotencijala i tome kako treba gazdovati snagom vode a da se ne naruši životna sredina u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za hidroenergetiku Mijodragom Čitakovićem, zamenikom izvršnog direktora inženjeringa Elnos Grupe.

  Tagovi:
  hidrocentrala, hidroelektrana, Jelica Putniković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga