03:08 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik

  Metan - gorivo budućnosti ili klimatska bomba /video/

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  1113
  Pratite nas

  Metan – gas koji je prema nekima 36, a prema drugima čak 84 puta snažnije zagreva atmosferu nego ugljen dioksid, pa je time i mnogo veća opasnost za stvaranje efekta staklene bašte i izazivanje klimatskih promena, istovremeno je energetski potencijal koji se još nedovoljno koristi.

  Naučnici upozoravaju da naglo otopljavanje na Arktiku i Antarktiku izaziva „curenje“ metana u atmosferu, što će izazvati brži rast temperatura na Planeti.

  Ugljen-dioksid je glavni činilac stvaranja efekta staklene bašte, zato što ga u atmosferi ima 200 puta više, ali metan izaziva veće zagrevanje atmosfere. Zato u polarnim predelima spaljuju „oblake“ metana pa gas odlazi u atmosferu kao ugljen-dioksid.

  Metana ima i u rudnicima, gde često izaziva eksplozije, širi se iz močvara i bara, sa pirinčanih polja, sa deponija smeća i gomila stajskog đubriva kao i iz stomaka krava i drugih preživara, a „Nacionalna geografija“ piše da i termiti emituju mnogo metana. Strah od klimatskih promena doveo je do toga da neki dušebrižnici za Planetu smatraju da treba smanjiti broj krava i ovaca…

  Metan - najjednostavniji ugljovodonik – jedan atom ugljenika okružen sa četiri atoma vodonika – istovremeno je i energent koji se smatra gorivom budućnosti.

  Reč je o gasnom hidratu, koji izgleda kao led a čine ga molekuli metana koji su zarobljeni u molekulima vode. Plamen ih ne topi već zapali pa se gasni hidrat naziva „smrznuti“ gas, ili „vatreni led“. Naučnici kažu da je u pitanju gorivo koje obećava a o tome da li se radi o energentu budućnosti ili klimatskoj bombi u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Danijelom Božanić, stručnjakom za klimatske promene.

  Tagovi:
  metan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga