03:34 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik

  Pančevačka integracija: Rafinerija nafte i Petrohemija uskoro pod jednim krovom /video/

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 201
  Pratite nas

  Sudbina HIP Petrohemije biće rešena u dogovoru stručnih timova Vlade Srbije i Gaspromnjefta, ruske kompanije koja je većinski vlasnik NIS-a — najavio je prošle srede, na svečanosti povodom puštanja rad pogona Duboke prerade u NIS-ovoj Rafineriji nafte Pančevo, srpski predsednik Aleksandar Vučić.

  NIS, čiji je Gaspromnjeft većinski vlasnik već je najveći manjinski akcionar u Petrohemiji (nešto više od 20 procenata) a o budućoj sinergiji ovih kompanija, suseda u pančevačkoj industrijskoj zoni priča se već godinama.

  Sa puštanjem u rad pogona Duboke prerade sazreli su uslovi da se njihova poslovanja integrišu, odnosno, da se većinski vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft sa državom Srbijom dogovori oko budućnosti HIP Petrohemije kao dela NIS-a.

  Šta će to značiti i za NIS i za Petrohemiju, ali i za državu Srbiju, čiji je NIS najveći a Petrohemija među prvih deset izvoznika u današnjoj emisiji „Energija SputnjikaJelica Putniković razgovara sa nekadašnjim generalnim direktorom HIP Petrohemije Šandorom Ambrušem, koji je sada član Nadzornog odbora ove kompanije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Gaspromnjeft, Rafinerija nafte u Pančevu, Petrohemija, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga