09:43 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik

  Šta nam donosi novi zakon o zelenoj energiji /video/

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  449
  Pratite nas

  U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije, koji treba da doprinese proizvodnji što veće količine zelene električne, ali i toplotne energije, kao i korišćenju goriva u transportu čije sagorevanje je bez ili sa minimumom gasova sa efektom staklene bašte.

  U javnosti se, međutim, nekako najviše govori o proizvodnji zelene struje, čini se ponajviše zbog toga što će biti ukinuta podsticajna taksa, koja je proizvođačima električne energije iz energije vetra, sunca ili biomase bila isplaćivana na račun građana/potrošača, odnosno, „Elektroprivrede Srbije“.

  Predlog novog zakona umesto fiđin tarifa, koje su funkcionisale po principu fiksne subvencije na 12 godina za investitore koji su uspeli da uđu u kvote ulaganja u obnovljive izvore energije, država sada uvodi aukcije na kojima će se investitori nadmetati da dobiju subvencije, koje se sada zovu premije.

  Predviđeno je, takođe, i da će potrošači koji se odluče da ulože u proizvodnju obnovljivih izvora energije za svoje potrebe višak, bez velikih komplikacija, moći da isporuče u elektroenergetski sistem, ali i da dobiju određene podsticaje. Ti individualni mali proizvođači OIE imaće status kupac-potrošač, odnosno prokupac, koji u Nacrtu zakona nije još do kraja definisan.

  Šta sve ovo konkretno znači, za državu, privredu i građane Srbije u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Milošem Mladenovićem, izvršnim direktorom SEEPEX a.d. Beograd, berzom električne energije za Jugoistočnu Evropu.

  Tagovi:
  Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga