13:46 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Šta novi set energetskih zakona znači građanima? /video/

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 715
  Pratite nas

  Gost “Energije Sputnjika” je prof. dr Miloš Banjac, profesor Mašinskog fakulteta, član Odbora za energetiku SANU. Sagovornik Jelice Putniković je i nekadašnji pomoćnik ministra za OIE u Vladi Srbije.

  Set novih energetskih zakona, među kojima su izmene Zakona o energetici i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti treba da doprinesu uspešnijoj energetskoj tranziciji Srbije ka zelenoj energetici. Time pratimo svetske trendove jer i političarima i većini stručnjaka, a pogotovo aktivistima NVO usta su puna ciljeva za postizanje zelene agende.

  Ne ulazeći u to da li je i koliko borba protiv klimatskih promena postala zgodan lajt motiv u savremenom marketingu moramo da primetimo da interes građana, koji treba da sprovedu tu energetsku tranziciju, nije baš dobro definisan. 

  Tako se novim zakonom o OIE uvodi se, pojam „kupac-prodavac” električne energije.

  Šta to znači za kupce, koji sada plaćaju fid-in tarife za podsticaj investitorima u kapacitete OIE, kakve novine donosi, kako će država regulisati status srpskog domaćinstva koje hoće da se ponaša odgovorno prema životnoj sredini i koliko će ga to koštati, samo su neka od pitanja za profesora Miloša Banjca.

   

  Tagovi:
  zelena energija, struja, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga