12:38 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Ledeni talas, koji je prošle nedelje okovao Teksas izazvao je pravu pošast, ostavivši milione ljudi bez struje i vode, u hladnim stanovima. Čini se da je energetika najviše zakazala jer su se smrzle instalacije za gas, ugalj, stale su termoelektrane i nuklearke, smrzli neki vetroparkovi, iz sistema za prenos struje su ispali dalekovodi...

  A bez električne energije danas ne može da radi gotovo ništa.

  Ova vanredna situacija, jer arktičke temperature nisu uobičajene u ovom delu SAD, zapravo potencira pitanje koliko su savremeni energetski sistemi, ne samo u Teksasu, već bilo gde na planeti, osposobljeni da funkcionišu u ekstremnim uslovima, odnosno, da se nakon ispada u ovakvim okolnostima ponovo osposobe za rad. U eri klimatskih promena, kada su vremenske nepogode postale gotovo svakodnevna pojava u nekom delu sveta svi smo u opasnosti da nam se desi teksaški scenario.

  Izbegavanje ovakvog scenarija je zadatak za energetske kompanije, stručnjake i naučnike. Ali i za političare, jer ako države ne donesu prave strategije i ne obezbede njihovo sprovođenje tehnološka rešenja nas ne mogu spasiti mraka i smrzavanja.

  O tome šta se dešavalo u Teksasu, šta treba oni da učine da im se tako nešto ne ponovi a mi da se ne nađemo u sličnoj situaciji u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Nebojšom Petrovićem, predsednikom Srpskog nacionalnog komiteta CIGRE – Srbija, koji je deo Međunarodnog saveta za velike električne mreže CIGRE.

  Tagovi:
  Teksas, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga