21:49 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 851
  Pratite nas

  Srbija je postigla diverzifikaciju pravaca snabdevanja gasom. Nije za vršena diverzifikacija izvora gasa – i dalje smo usmereni na ruski gas.

  Ministarka energetike Zorana Mihajlović je prilikom prošlonedeljne posete Bugarskoj najavila tender za izvođača radova za gradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom – projekat o kome se priča već 50 godina. Taj gasovod će posle Balkanskog toka biti drugi cevovod kojim će biti spojeni srpski i bugarski gasovodni sistemi.

  Odgovor na pitanje šta za Srbiju znači izgradnja drugog gasovoda ka Bugarskoj, uopšte nije lak jer se prepliću politika i ekonomija. Cevovod na kome insistiraju i Brisel i Vašington, za koji je EU čak odobrila bespovratnu finansijsku pomoć, i Bugarskoj, koja je članica i Srbija koja to još nije, lobisti protiv ruskog gasa forsiraju sa tezom da će njime ove dve zemlje, ali i svi koji su umreženi sa njima, moći da pojačaju svoju energetsku bezbednost jer će moći da kupuju i gas iz drugih izvora.

  O tome šta ta diverzifikacija znači, posebno za Srbiju, u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Slobodanom Aćimovićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

  Tagovi:
  Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga