11:24 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Uoči Svetskog dana voda, koji se obeležava danas (22. mart), ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

  Nacrtom zakona predviđeno je da se samo na osnovu odluke Vlade može razmatrati izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

  Zaštićena područja – i ne samo ona, biće zaštićena i prošle nedelje usvojenim Zakonom o klimatskim promenama. Čini se da su klimatske promene već ostavile pečat na celokupnoj prirodi. Dodajmo, „zahvaljujući“ čoveku, jer ne ponašamo se baš domaćinski prema prirodi. Uglavnom su nam usta puna priče o ekologiji, zaštiti životne sredine, voda, pošumljavanju, ali jučerašnji Svetski dan šuma (obeležava se 21. marta, ustanovljen 1971. godine, da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovečanstvo) prošao je uz protokolarne informacije u medijima. Zbog vazduha koji udišemo šume su ključne za naš život ali, drveće i celokupne šumske zajednice su veoma bitne i za sprečavanje klimatskih promena.

  O tome koliko smo odgovorni, koliko neodgovornim ponašanjem ugrožavamo vodotokove, šume i celokupnu životnu sredinu a samim tim i budućnost Planete u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Ratkom Ristićem, dekanom Šumarskog fakulteta u Beogradu.

  Tagovi:
  priroda, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga