07:42 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  2615
  Pratite nas

  U kampanji sprečavanja klimatskih promena došlo se do toga da kada god se pomene EPS, mnogi pomisle na ugalj, pepeo, zagađenje. A „Elektroprivreda Srbije“ je počela prodaju zelene energije kupcima na slobodnom tržištu još 2018. godine.

  Pionirski — pre trgovaca strujom koji su zelene kilovate počeli u Srbiji da reklamiraju prošle godine. To je energija proizvedena u hidroelektranama EPS-a, a svaki kilovat-sat iz paketa ZelEPS ima garanciju porekla.

  U sistemu garancija porekla već je sedam hidroelektrana EPS-a snage 1.560 megavata, a intenzivno se radi i na uključivanju ostalih hidroelektrana u ovaj system. Ideja je da uskoro kupcima budu ponuđeni i kilovat-sati iz energije sunca i vetra.

  Treba reći da EPS duže od veka proizvodi zelenu električnu energiju u mini-hidroelektranama koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

  O tome šta predstavlja paket ZelEPS, koliko su kupci zainteresovani za kupovinu zelenih kilovata, prodaje li EPS zelenu struju samo u zemlji ili je i izvozi, mogu li i građani — potrošači iz kategorije domaćinstva kupiti zelene kilovate, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Bratislavom Džombićem, direktorom Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS „Snabdevanju“.

  Tagovi:
  tržište, Srbija, struja, EPS, zelena ekonomija, zelena energija, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga