03:26 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik

  Može li Srbija da sprovede zelenu energetsku tranziciju i očuva energetsku nezavisnost? /video/

  Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
  Preuzmite kraći link
  0 13
  Pratite nas

  Srbija je dobila četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike i Zakon o klimatskim promenama, najavljeno je pisanje strategije razvoja energetike od 2050. godine i nacionalnog plana za klimu i energetiku. Sve je u duhu evropskih zakonskih regulativa i sprovođenja ciljeva Pariskog sporazuma.

  I, sve je to za pohvalu. Ali, postavlja se pitanje možemo li tu energetsku tranziciju ka zelenoj energiji sprovesti, a da ne ugrozimo energetsku bezbednost i stabilnost snabdevanja tržišta energentima, pre svega električnom energijom. Jer, da podsetimo, ono što je pred Srbijom, koja više od 70 odsto struje proizvodi iz uglja je prelazak na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije umesto u termoelektranama na ugalj.

  Tu se nameće i pitanje budućnosti Elektroprivrede Srbije, ne samo zbog poslovanja već i toga što izbacivanje uglja iz termosektora znači gašenje oko 17.000 radnih mesta u ovoj kompaniji i otprilike toliko u pratećoj industriji.

  O tome kako sprovesti zelenu energetsku tranziciju što bezbolnije, i ekonomski i socijalno u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovarala je sa dr Aleksandrom Tomić, predsednicom Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

  Tagovi:
  Srbija, tranzicija, energetika, Energija Sputnjika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga