22:32 12 April 2021
Slušajte Sputnik

  Darko Tanasković: Stepinac ne može da bude svetitelj, jer je podržavao ustaške vlasti

  Od četvrtka do četvrtka
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Ne stišava se bura oko pisama kardinala Alojzija Stepinca koja su potvrdila da se zalagao za istrebljenje pravoslavaca. Na severu Kosova niče baza Kosovskih bezbednosnih snaga. Beograd je pod pritiskom EU da se pridruži sankcijama Rusiji, a turski predsednik moli prištinske zvaničnike da preispitaju odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu. 

  O ovim temama u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ svoje mišljenje daje orijentalista, filolog, islamolog, književnik i diplomata koji je bio službovao u Vatikanu, Turskoj, Azerbejdžanu i Unesku prof. dr Darko Tanasković.

  Pitaćemo ga kao člana mešovite pravoslavno-katoličke komisije, koja je godinu dana razmatrala ulogu Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu da li je imao uvid u ova pisma i kakav utisak je stekao? Da li će ta komisija nastaviti sa radom?  Da li bi u toku pontifikata pape Franje moglo da dođe do kanonizacije Stepinca? Kako Srbija uspeva da se odupre pritisku EU da ne uvede sankcije Rusiji zbog Alekseja Navaljnog? Da li je vojna baza Kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici pretnja za Srbiju? Smemo li da isključimo mogućnost da se nad srpskim narodom i srpskom baštinom neće ponoviti martovsko nasilje iz 2004? Da li Priština planira da aplicira za članstvo u Unesko? Zašto Turska zamera Prištini na otvaranju ambasade u Jerusalimu? Kakvi su danas odnosi Beograda i Ankare? Ima li Turska imperijalnu nostalgiju?

  Emisiju vodi i uređuje Nataša Milosavljević.

  Tagovi:
  Od četvrtka do četvrtka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga