08:31 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Orbita kulture
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Kako će izgledati dokumentarac za koji je Puriša Đorđević nedavno dobio sredstva sa konkursa FCS, a koji za glavnog junaka ima velikog pesnika Matiju Bećkovića, šta se nalazi u knjizi snimanja i da li je Matija uticao na izbor scena u njoj otkrivaju bardovi naše umetnosti — Puriša Đorđević i Matija Bećković.

  Šta je obeležilo kulturu u 2018. godini? Možemo li biti optimističniji posle otvorenog Narodnog muzeja, Kulturnog centra Srbije u Pekingu, vesti o budžetu od preko milion dinara za film, kao i ponovnom aktuelizovanju nacionalnih penzija? Odgovore na ova pitanja u novogodišnjem izdanju emisije „Orbita kulture“ potražili smo od Vukice Strugar, novinara kulturne rubrike „Večernjih novosti“ i Sanje Milić sa Drugog programa Radio Beograda.

  Slušajte nas i saznajte šta o svom čuvenom pradedi, ruskom kompozitoru Rajnhardu Grijeru za Sputnjik kaže njegov praunuk Kiril Novoselski.

  Da li je tek deceniju pošto nas je napustio postalo jasno ko je zapravo bio i šta je za teoriju filma i jugoslovensku kinematografiju značio Ranko Munitić, sa svojih sedamdeset istraživačkih knjiga, od kojih su mnoge pionirski radovi — pitamo Miroljuba Stojanovića iz Filmskog centra Srbije, koji je nedavno i organizovao konferenciju posvećenu ovom znalcu i eruditi, i Olega Jeknića, profesora sa Fakulteta za medije i komunikacije.

   

  Tagovi:
  Matija Bećković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga